PKG je više od škole

ISKUSTVO, TRADICIJA, INOVACIJA od 1996.

EXEGI MONUMENTUM AERE PERENNIUS

U četvrtak, 7. prosinca 2023. u velikoj dvorani D7 Filozofskog fakulteta u Zagrebu održana je komemoracija za našeg osnivača, dugogodišnjeg ravnatelja i profesora Zlatka Šešelja.

Na komemoraciji smo se prisjetili raznih aspekata Šešeljevog života i rada koji je bio bogat i plodonosan, obilježio je živote više tisuća ljudi koji su u njegovoj nastavničkoj karijeri bili njegovi učenici ili studenti. Također je zadužio klasičnu filologiju u Hrvatskoj neumornim radom na promicanju ideja i zasada koje smo baštinili kako od grčke i rimske civilizacije, tako i kroz cjelokupnu povijest pisanu latinskim jezikom sve do modernog vremena. Utemeljio je prvu klasičnu privatnu gimnaziju, naš PKG, kroz koji je u 27 godina do danas prošlo više od tisuću i sto učenika. Uz nju je jedan od idejnih začetnika časopisa Latina&Graeca u kojem je još kao student sa svojim kolegama objavljivao dotad neprevedena djela antičkih autora, a iz kojeg je projekta kasnije izrastao i istoimeni Institut za klasične jezike i antičku civilizaciju.

Dvorana je bila dupkom puna svih štovatelja profesora Zlatka Šešelja koji su mu došli odati počast, a osim suza zajednički su dijelili smijeh jer su se redali govornici koji su se prisjećali ne samo njegove važnosti, nego i osobnosti i velike duhovitosti i nizali uspomene na razne simpatične epizode iz različitih situacija s voljenim profesorom.

Program komemoracije bio je osmišljen kao niz manje formalnih govora govornika koji su predstavljali neka od ključnih mjesta profesorovog života i rada. To su bili redom:

1. doc. dr. sc. Petra Matović, pročelnica Odsjeka za klasičnu filologiju FFZG-a, nekoć učenica Zlatka Šešelja u Privatnoj klasičnoj gimnaziji.

2. prof. dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić, predsjednica Znanstvenog vijeća Instituta Latina et Graeca, dugogodišnja suradnica i prijateljica profesora Zlatka Šešelja još iz školskih klupa.

3. Zdravka Martinić-Jerčić, prof., ravnateljica Klasične gimnazije Zagreb, nekoć učenica Zlatka Šešelja, najprije u osnovnoj školi, a potom i u Obrazovnom centru za jezike.

4. dr. sc. Zvonimir Bošnjak, v.d. ravnatelja Privatne klasične gimnazije s pravom javnosti, najbliži suradnik Zlatka Šešelja od njegova umirovljenja i njegov nasljednik na ravnateljskoj poziciji u Privatnoj klasičnoj gimnaziji.

5. Jaša Kraus, odvjetnik, bivši učenik iz prve generacije koja je upisala PKG, generacija maturanata 1999./2000.

6. Ana Romac, studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bivša učenica iz posljednje generacije kojoj je predavao profesor Šešelj prije umirovljenja, generacija maturanata 2018./2019.

7. Boris Šavorić, odvjetnik, nekoć učenik Zlatka Šešelja, najprije u osnovnoj školi, a potom i u Obrazovnom centru za jezike iz generacije maturanata 1988./1989., jedine kojoj je Zlatko Šešelj bio u gimnaziji i razrednik; ujedno i otac jednog od zlatnih pekageovaca koji je pripadao zadnjoj generaciji kojoj je Zlatko Šešelj i predavao latinski u PKG-u.

8. Asim Ugljen, akademski glumac, bivši učenik PKG-a, generacija maturanata 2000./2001.

9. Eva Feldman, mag. psih., bivša učenica PKG-a, generacija maturanata 2007./2008.

10. dr. sc. Jelena Knešaurek Carić, bivša učenica Klasične gimnazije Zagreb, generacija

maturanata 1994./1995.

11. Bojan Glavašević, prof., zastupnik u Hrvatskom saboru – Obraćanje zastupnicima povodom

smrti profesora Šešelja održano dana 30. studenog 2023. u Hrvatskom saboru, u slavu Zlatka Šešelja kao bivšeg saborskog zastupnika i važnosti klasičnog obrazovanja u Hrvatskoj, bivši učenik

PKG-a, generacija maturanata 2002./2003.

Govornike su pratile u pozadini fotografije iz profesorova života od djetinjstva do ljeta 2023. i četiri video materijala: iz djetinjstva i školovanja u Klasičnoj gimnaziji; s osnivanja Privatne klasične gimnazije, 1996.; s nizom fotografija bivših učenika PKG-a s profesorom Šešeljem u raznim prigodama, na nastavi i u neobaveznim situacijama i naposljetku video isječak govora zastupnika Bojana Glavaševića u Saboru 30. studenog 2023.

Sit ei terra levis et requiescat in pace.

Photo: Vedran Metelko

Cvjetni aranžman: Tvoje (tvoje.hr)

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email