PKG je više od škole

ISKUSTVO, TRADICIJA, INOVACIJA od 1996.

GDJE SMO BILI PROŠLI TJEDAN?

Ako pratite naše društvene mreže, onda ste se prošli tjedan nagledali puno sadržaja s Nastava na putu. Gdje smo sve bili i što smo radili teško je opisati u svega nekoliko rečenica, pogotovo kad je tjedan bio tako raznolik i drugačiji za svaku generaciju. Prvi i drugi razredi bili su sa svojim mentorima na redovitoj Nastavi na putu, prvaši u Istri, a drugaši su oplovili Južni Jadran. Za to vrijeme u Zagrebu su redovitu nastavu imali trećaši, a maturanti su prema propisanom rasporedu polagali Biologiju i Politiku i gospodarstvo. O redovitoj nastavi i ispitima Državne mature pisali smo i pisat ćemo drugom prilikom, ovdje neka stoji par riječi o Nastavama na putu.

Prvaši su bili u Istri od ponedjeljka do četvrtka, a u petak su u prostoru škole pripremali prezentaciju viđenog i naučenog za svoje roditelje. U ta četiri dana obišli su Aleju glagoljaša, Hum, vidjeli (presušene) Kotle i tamo određivali CaCO3 u kamenju, proveli su dan na rtu Kamenjak i obišli Pulu, sa psima tartufarima iskapali tartufe u Livadama, bili u zvjezdarnici u Višnjanu, posjetili Eufrazijevu baziliku u Poreču, a zadnji dan otkrili freske u Beramu i “preletjeli” Pazinsku jamu. Da ih nije omela kiša, posjetili bi i ranč s boškarinima, no nešto treba ostaviti i za drugi put.

Drugaši su se pak otisnuli po staroj PKG tradiciji drvenim jedrenjakom u istraživanje Južnog Jadrana s osobitim naglaskom na tragove antičke baštine i hrvatsku književnost renesanse i baroka, a usput su pisali putopis na engleskom jeziku. U tjedan su dana obišli Tvrdalj Petra Hektorovića u Starom Gradu, po prvi put u povijesti PKG-a posjetili Vis i ispostavu Arheološkog muzeja Split koja se tamo nalazi, potom su istražili Korčulu i dva dana uzduž i poprijeko istraživali Dubrovnik. Loša prognoza ih je omela pa su u povratku morali preskočiti Mljet i Hvar, no proveli su lijepo popodne u Dioklecijanovoj palači u Splitu. Bilo je i lijepo i poučno i zabavno i korisno i jedva čekamo sljedeću Nastavu na putu.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email