PKG je više od škole

ISKUSTVO, TRADICIJA, INOVACIJA od 1996.

IO SATURNALIA!

IO SATURNALIA

Početkom prosinca u starom Rimu završavali su poljodjelski radovi i u to su ime u čast boga Saturna, starorimskog božanstva poljoprivrede, kasnije poistovjećenog s grčkim Kronom, počinjale jedne od najsvečanijih i najdražih rimskih svečanosti – saturnalije.

Saturnalije su počinjale 17. prosinca i trajale su sedam dana. Počinjale su prinošenjem ritualnih darova u Saturnovu hramu, nakon čega je bila javna gozba, a društveni se poredak tog dana obrtao pa su se ukidale zabrane, robovi se nisu smjeli kažnjavati, jeli su s gospodarima, nosila se neformalna odjeća, senatori su bili u tunikama umjesto u togama, muškarci i žene su znali zamijeniti odjeću, čak je bilo dopušteno i javno kockanje pa i golotinja. Nerijetko su o gozbama i pijankama tijekom saturnalija robovi i gospodari zamijenjivali uloge pa su se saturnalije zvale i praznikom robova, lat. Feriae servorum.

Sve u svemu ti su dani bili veseli i omiljeni u svim djelovima društva, međusobno su se darivale voštane svijeće i glinene figurice.

Kako su povezane bile i sa zimskim solsticijem koji je po Julijanskom kalendaru padao 25. prosinca, mnogi ih smatraju pretečom Božićnih običaja i slavlja, a više elemenata utjecalo je i na kasnije novogodišnje i karnevalske običaje.

O saturnalijama su nam ostali i zapisi rimskih pjesnika Katula i Marcijala, dok se u novije vrijeme vjerodostojan prikaz može vidjeti u serijalu „Stari Rim“, HBO, a u godini knjige svakako bismo preporučili i detektivsko povijesni roman „Saturnalije“, drugi po redu iz serijala S.P.Q.R. Johna Maddoxa Robertsa u izdanju Frakture.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email