PKG je više od škole

ISKUSTVO, TRADICIJA, INOVACIJA od 1996.

IZVANNASTAVNE aktivnosti

Prevodilačka grupa

PREVODILAČKA GRUPA uz budno vođenje naših profesorica Lui i Jerkić: aktivnost uključuje vježbe prevođenja različitih tekstova s temama vezanim uz one iz udžbenika i temama po izboru učenika. Učenici će ovladati vještinom prevođenja (ono se i ocjenjuje od 3. razreda unutar elementa ocjenjivanja pod nazivom jezično posredovanje), a u sklopu radionice učenici će se pripremati i za natjecanje za mlade prevoditelje „Juvenes translatores“ koje organizira Europska komisija. Unutar radionice uključit će se u pilot-projekt povodom Europskog dana jezika 2021. koji organizira glavna uprava za pisano prevođenje Europske komisije s ciljem da potakne sudjelovanje što većeg broja škola u obilježavanju ovogodišnjeg Europskog dana jezika.

Volontiram

Cilj je educiranje učenika o važnosti i vrijednostima volontiranja, te promocija volonterstva. Suradnja s Volonterskim centrom Zagreb i odabir projekata u kojima bi mogli sudjelovati. Pokušat ćemo pokrenuti vlastite projekte te potaknuti ostale učenike i profesore da se uključe u volontiranje. Mogućnost osnivanja volonterskog kluba i suradnje s drugim školskim volonterskim klubovima.„Volonterstvo je jedan od kamena temeljaca civilnoga društva, jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude.“ Voditeljica je Petra Orešković, naša profesorica francuskog i španjolskog.

DEBATNI KLUB

Sretni smo što vam nakon dužeg vremena možemo obznaniti kako će PKG ponovno imati debatni klub. U ugodnom okruženju naših učionica uz stručno vodstvo jedne od naših bivših učenica, Brine Verdnik, naši učenici će imati mogućnost istražiti debatni svijet. Debatirati ce u “World schools” formatu koji je najrasprostranjeniji format na srednjoškolskim natjecanjima, a na nekima od njih će imati priliku sudjelovati. Također će imati mogućnost približiti se i debatirati o različitim socijalnim, političkim, ekonomskim, religijskim i društvenim problemima te će uz poticaj naše voditeljice naučiti kako pravilno i racionalno braniti i argumentirati svoje stavove. Veselimo se zajedničkom širenju horizonta znanja. Voditeljica: Brina Verdnik, pekageovka koja je u lipnju uspješno maturirala i sad je studentica prve godine komparativne književnosti i filozofije!

Filmska grupa

Cilj je proizvoditi kratke video/filmske uratke kako bi se prije svega stvorila jezgra autora koji osmišljavaju, snimaju i montiraju svoje video priče (to znači da se grupa može širiti ili sužavati ovisno o ideji autora). Najprije bi fokus bio na jednominutnom videu svih članova pojedinačno, pa na trominutnom grupnom radu (ili u paru) pa na desetminutnom zajedničkom filmu. Koristila bi se mobitelska i SLR APS-C kamera uz digitalnu montažu. Voditelj: Zvonimir Bošnjak, profesor sociologije, etike i politike i gospodarstva.

Planinarska grupa

Jednom mjesečno (vjerojatno subotom) ćemo ići na izlet, krenuvši s laganijim turama po Medvednici i Samoborskom gorju, a završit ćemo na nekoj ozbiljnijoj, poput Velebita (možda i cijeli vikend). Na planine vas vodi naša profesorica latinskog i grčkog, Jasna Vučić

Pogled u lingvistiku

Bojan Glavašević, pekageovac, lingvist i političar u ovoj školskoj godini nudi našim učenicima sljedeće dvije izvannastavne aktivnosti. Učimo i družimo se s najboljima!

Kroz jednu školsku godinu naučit ćemo ono najvažnije o najfascinantnijoj sposobnosti čovjeka – jeziku i govoru. Kako učimo jezike? Kako su jezici međusobno povezani i što točno sve možemo s njima? I kako uopće cijela priča funkcionira, od poezije do politike? Pogled u lingvistiku može dati odgovore na ta, i niz drugih pitanja. Upozorenje zainteresiranima: nova pitanja su vrlo izgledna!

Politika kao poziv

Što znači baviti se politikom, i kako tu stvari funkcioniraju zapravo? Kakvi su odnosi moći, i kakvi ljudi donose odluke koje utječu na naše živote? Jesu li svi političari isti, ili postoje neke razlike među njima? Ova je radionica duboki zaron u svijet politike i aktivizma, nakon koje će polaznice i polaznici znati sve što o politici i političarima treba znati, a neke od njih će imati prilike i upoznati, i pitati ih sve što ih zanima. Voditelj: Bojan Glavašević, Pekageovac, lingvist i političar

Mladi arheolozi

Vladimir Posavec, naš profesor povijesti, frontmen nekadašnjeg školskog August Brothers Banda, od ove godine učenicima nudi dvije nove aktivnosti!

Aktivnost grupe mladih arheologa je zamišljena kao upoznavanje s temeljima arheologije kao znanosti i stručnom terminologijom te stjecanje spoznaja o starim civilizacijama te, ovisno o interesu, razdoblju kasne antike i ranoga srednjeg vijeka. Predviđene su diskusije o svim temama spomenutog razdoblja koje je moguće arheološki determinirati, samostalna istraživanja i projekti, rasprava o dokumentarnim filmovima (pa i igranim, s posebnim osvrtima na problematiku autentičnosti), a ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala i posjeta arheološkim lokalitetima u bližoj okolici.

GITARA ZA
APSOlutne početnike

Profesor Posavec za sve one koji su osjetili poriv prema sviranju gitare, no još nisu imali priliku samostalno pokušati!

ODRŽIVI RAZVOJ
I ZAŠTITA PRIRODE

 Cilj je učenicima približiti problematiku održivog razvoja i zaštite prirode kroz terenska istraživanja, projekte, radionice i teorijsku podlogu. Grupa bi se sastajala na tjednoj bazi. Učenici će dati svoje prijedloge jednom mjesečno i sudjelovati u kreiranju plana. Na početku školske godine maksimalno ćemo iskoristiti lijepo vrijeme za što više terenskih aktivnosti, možemo se povezati s udrugama kao što su BIOM, BIOTEKA, Čisteći medvjedići, BIUS, i slično.U hladnijem dijelu godine pozabavit ćemo se teorijom održivog razvoja, projektima i radionicama prilagođenim učeničkim interesima i sadržaju međupredmetne teme Održivog razvoja. Mogući sadržaji, projekti i radionice:a) prenamjena ravnog dijela školskog krova u vrt za oprašivače b) izrada kućica za solitarne pčele (ne bodu!) c) školski povrtnjakd) školsko sortiranje otpadae) radionica održivog kuhanjaf) 5 R radionice (refuse-reduce-reuse-repurpose-recycle): npr. preobrazba starih knjiga, igračaka, odjeće, obuće u nešto novo.

DOMAĆINSTVO 21. STOLJEĆA

Cilj je da učenici usvoje vještine i znanja koja će im svakako trebati jednog dana u životu, bez obzira na spol i buduću profesiju. Bavit ćemo se kuhanjem, šivanjem, baratanjem osnovnim alatima, održavanjem kućanstava (od popravaka, mijenjanja žarulja, čišćenja pa sve do planiranja i korištenja kućnog budžeta). Aktivnosti će biti dodatno prilagođene učeničkim interesima. Sastajali bismo se jednom tjedno.

NOVO! KULTURNI PROTUUDAR!

Zadnji put ste u kazalištu bili s učiteljicom razredne nastave? Kad netko spomene koncert prva vam je pomisao Coby? Lektira vam je ubila želju za čitanjem? Opera i balet su strani pojmovi? Na izložbe idu samo starci i profe iz Likovnog? Filmovi su samo akcija?

Korona je stvorila golemu rupu u kulturnom odgoju I provođenju slobodnog vremena u sadržajima koji su vrijedni i koji nas obogaćuju. Svaki tjedan ćemo izabrati izložbu, predstavu, koncert, film ili knjigu i razgovarati s raznim kulturnim djelatnicima, otvarati nove horizonte dostojne klasičara. Očekuje vas novo, dobro i drugačije, a jedan će dio ostati tajna.

Vodit će vas, bodriti i otvarati vrata kulturnog svijeta Senia Belamarić Divjak, profesorica latinskog i grčkog.

NOVO! BAND

Školski bend bi se, nakon provedene audicije, sastajao jednom tjedno i uvježbavao šarolik repertoar za razne školske događaje. Dobrodošli su pjevači i svirači svih instrumenata, a s obzirom na sastav odabrat ćemo repertoar u kojem svatko može doći do izražaja u onome što voli. Za instrumentalni dio bi se pobrinuo prof. Posavec, a prof. Vučić bi se posvetila uvježbavanju vokalnog dijela benda.

KAZALIŠNI CIKLUS

Dvije dramaturginje upoznat će vas sa svim tajnama kazališta! Svaki drugi tjedan gledat će se po jedna kazališna predstava iz različitih kazališta kako bi dobili pregled nad raznovrsnom zagrebačkom kazališnom scenom.

Nakon svake predstave slijedit će analiza i razgovor o predstavi kako bismo zajedno razvijali kritičko mišljenje. Nakon analiza priključit će nam se i netko tko je radio na predstavi kako bismo se pobliže upoznali s različitim kazališnim zanimanjima. Saznat ćete što radi redatelj, a što dramaturg, koja je uloga inspicijenta, s kakvim se sve izazovima susreću glumci, koja je važnost kostima i scenografije i kako dizajner svjetla doprinosi atmosferi predstave. Prisustvovat ćete i ponekoj probi kazališne predstave kako biste iz prve ruke mogli vidjeti proces rada u kazalištu.

Mirna Rustemović i Nina Horvat su bivše PKG-ovke i dramaturginje koje rade u potpuno različitim kazalištima – Mirna radi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a Nina u Teatru Tirena, nezavisnom kazalištu za djecu i mlade. Obje će vam otkriti kako njihovo kazalište funkcionira kako biste se upoznali s različitim kazališnim kontekstima.

Voditeljice: Mirna Rustemović i Nina Horvat, dramaturginje Trajanje: U prvom polugodištu će se svaka dva tjedna gledati po jedna kazališna predstava, a u zasebnom terminu će se predstave analizirati i razgovarat će se s različitim kazalištarcima koji su na tim predstavama radili.