PKG je više od škole

ISKUSTVO, TRADICIJA, INOVACIJA od 1996.

PKG Osniva osnovnu školu

Upoznajte Privatnu klasičnu osnovnu –PKO!

Privatna klasična gimnazija odlučila se na novi iskorak i konačno utemeljuje i vlastitu osnovnu školu, dakako, s klasičnim jezicima, tako da će, kad se ta ideja sasvim razvije, imati pod istim krovom ono što klasičari priželjkuju: zaokruženo učenje klasičnih jezika, s tim da će se latinski učiti od 5. razreda osnovne škole, a grčki od 7.

No daleko smo od toga da samo reproduciramo postojeće modele škola. Spremamo se da tu školu – poštujući nacionalni kurikulum – obogatimo svim oblicima rada u odgoju i u obrazovanju koje smo razvili i kojima smo ovladali u prethodnih 26 godina rada.

Kako će izgledati obrazovanje u PKO?
 • Oblikovat ćemo drugačiju organizaciju rada koristeći iskustvo rada u blokovima koja smanjuje prosječan broj predmeta tjedno, a daje veći prostor iskorištavanju rada u razredu;
 • Jutarnji dio dana započinje u 8.00 sati i posvećen je nastavnim predmetima, a nakon stanke za ručak slijedi popodnevni koji će u cijelosti biti okrenut učenicima, njihovim interesima, željama i mogućnostima i u skladu s time će se organizirati različite aktivnosti. Program će završiti u 15.25, a nakon toga će škola biti za učenike otvorena još jedan sat.
 • Pretvorit ćemo predavaonicu doista u učionicu. Djeca će u učionici aktivno učiti, a ne samo slušati predavanja.
 • Vodimo se idejom da je primarni zadatak škole obrazovanje, a roditelja odgoj. Stoga nećemo očekivati od roditelja da sa svojom djecom moraju rješavati školske zadatke, nego ćemo poduprijeti njihovu odgojnu ulogu u poticanju svoje djece i podizanju njihove odgovornosti za vlastiti rad i uspjeh. Ako pak roditelji budu željeli sudjelovati i u obrazovnom radu, tu smo kao podrška.
 • Kritičko mišljenje i medijska pismenost bit će jedan od osnovnih ciljeva koji ćemo nastojati razvijati u svakom nastavnom predmetu. Digitalni alati i audio vizualna sredstva nisu cilj, nego pomagala i učit ćemo ih također kritički primjenjivati.
 • Metode rada u nastavi bit će prilagođene uzrastu. Želimo pomoći djeci da se novootkrivena slika svijeta razumije i to korak po korak i odmaknuti se od postojećeg sustava rada u osnovnim školama stvarajući poticajno okruženje za svako dijete.
 • Po uzoru na PKG-ovu praksu provodit ćemo i Nastavu na putu, također prilagođenu uzrastu i mogućnostima.
 • Radit ćemo na sustavnom povezivanju starijih generacija s mlađima na razne načine čime će se s vremenom razviti snažna unutarškolska kohezija.
 • Međugeneracijska suradnja dodatno će se osnažiti za vrijeme Tjedna otvorene nastave u kojem, sukladno svojim interesima i mogućnostima, svi sudjeluju.
 • Poticat ćemo kreativne slobodne aktivnosti i više prostora dati sportu.
 • U početku će nam koristiti činjenica da je Maksimir udaljen tek jednu tramvajsku stanicu, a s vremenom ćemo osvojiti cijeli Zagreb i njegovu kulturnu i edukativnu ponudu. Ponekad ćemo ići u kino i kazalište, a ponekad ćemo kino i kazalište dovesti k sebi.

I na kraju, pokazat ćemo učenicima i roditeljima da smo spremni pomoći razvoj i uspjeh svakog učenika i da je u PKO-u , kao i u PKG-u sve moguće,

Osim kupovanja ocjena.

Zlatko Šešelj, osnivač i prvi ravnatelj Privatne klasične gimnazije

UPISI

PKO će ove godine upisati učenike u PETI razred osnovne škole, tako da će u naredne četiri godine dostići pun opseg rada.

Dakako, za upis u peti razred potrebno je da učenica ili učenik završe četvrti razred, a potom se jave u školu.

ROKOVA za upis NEMA, pa se prijave primaju već sada.

Stoga su svi zainteresirani pozvani da se jave privremenom ravnatelju PKO Zlatku Šešelju radi razgovora i dogovora. Ravnatelj će biti na raspolaganju u prostorijama Privatne klasične gimnazije u Zagrebu, Harambašićeva 19 svakog dana od 12 do 14 sati, a ako treba i po dogovoru u nekom drugom terminu.

Javite se na telefon Privatne klasične gimnazije: 01/23 00 325 ili na e-mail: info@pkg.hr.

Napišite nam ili nam javite na koji vas broj možemo kontaktirati da dogovorimo razgovor.

Po dogovoru, ako želite upisati dijete u Privatnu klasičnu osnovnu školu, sklapamo Ugovor o školovanju i time učenica ili učenik postaju naši učenici.

KAKO ĆE IZGLEDATI
RADNI DAN U PKO

Nastava će započinjati svakog dana u 8.00 mentorskim minutama, kratkim dogovorom o dnevnim obvezama, pitanjima, prijedlozima, teškoćama. Nakon toga kreće nastava po programu, te završava u 13.15 kad započinje pauza za ručak koja traje 45 minuta. U prijepodnevnom dijelu rada odrađuje se sva nastava.

Nastava će biti organizirana u blokovima, tako da se koncentracijom postigne smanjenje opterećenja i racionalnija organizacija nastave.

U 14 sati započinje Organizirano poslijepodne u kojem će biti mjesta za sve aktivnosti koje učenici izaberu ili žele.

Uz kreativne radionice pobrinut ćemo se i za sport, ali i za one učenice i učenike koji žele nešto na miru raditi, nešto čitati ili pisati. Bit će moguće rješavati zadatke, jer matematika zahtijeva samostalan rad na zadacima, ili se konzultirati s učiteljima ako je nešto ostalo nejasno, treba nadoknaditi ili samo postoji želja za boljim razumijevanjem nekog pitanja. Ta će poslijepodneva omogućiti šetnju do Maksimira ili posjet izložbi, muzeju, za šetnju po gradu ili kakvu drugu aktivnost koju ćemo dogovarati s učenicima i roditeljima.

Poslijepodnevom će se baviti nova učiteljica ili novi učitelj kojem će organizacija i koordinacija popodneva biti prioritetni zadatak.

Škola će završiti u 15.35, ali ćemo – u dogovoru s roditeljima – omogućiti učenicima da ostanu još neko vrijeme dok po njih netko ne dođe, osobito ako stanuju daleko.

Sve će biti organizirano fleksibilno i dogovoreno unaprijed.

A nakon toga učenici imaju slobodno poslijepodne za svoje izvanškolske aktivnosti i kvalitetno vrijeme s obitelji.