PKG STEAM #igromdoznanja


ŠTO JE PKG STEAM?

Četvrt stoljeća nakon osnutka Privatna klasična gimnazija, popularno – PKG, i dalje je škola koja se ponosi svojim otvorenim pristupom učenju i poučavanju, širinom obrazovanja, kreativnošću svojih profesora i učenika i vrlo širokim krugom prijatelja. Sve se to može vidjeti u brojnim radionicama koje svojim učenicima PKG nudi tijekom školske godine kako kroz nastavu, tako i kroz projekte i izvannastavne aktivnosti. Sad po prvi put taj koncept želimo prenijeti i izvan PKG-a  i otvoriti ga i za učenike drugih škola.
U prvom ciklusu projekta PKG STEAM otvaramo se prema učenicima viših razreda osnovnih škola.

Prvi ciklus traje od druge polovine siječnja do sredine ožujka 2022. i nudimo osnovcima radionice iz znanstvenih, umjetničkih i životnih tema koje se ne mogu susresti u školi.

Svake subote održavat će se po dvije radionice u trajanju od sat i pol do dva ovisno o radionici. Pregled radionica po datumima održavanja možete vidjeti u nastavku.

Stoga ako imate između 11 i 15 godina, znatiželjni ste i zanimaju vas teme o kojima nemate priliku razgovarati ili ih istraživati na nastavi, pogledajte što nudi PKG STEAM, odaberite temu jedne ili više radionica i prijavite se!

Za prijave na radionice kliknite OVDJE

  • Za sudjelovanje u radionici treba vam 80 kuna koje ćete uplatiti na račun PKG-a, IBAN: HR6324840081105303545, a pod opis plaćanja napišite: PKG STEAM, ime sudionika
  • Kako je broj mjesta ograničen, molimo vas da dolazak potvrdite uplatom najkasnije do 7 dana prije termina radionice na koju se prijavljujete. Ako iz nekog razloga ipak ne možete doći, javite nam na vrijeme, pa ćemo vam vratiti novac. Ako se pak odlučite doći u zadnji tren, dođite,  rado ćemo vas primiti bude li mjesta.
  • Radionice će se održavati u prostorijama Privatne klasične gimnazije, Harambašićeva 19, Zagreb.
    Za sva dodatna pitanja obratite nam se na privklas@zamir.net s naznakom PKG STEAM.

PKG STEAM radionice:

SUBOTA 15.1.2022. s početkom u 10h

 

1. Slike u pokretu

Više o projektu

Voditeljica: Irena Topić, mag.art., učiteljica likovne kulture, OŠ Tituša Brezovačkog, OŠ Ante Kovačića Marija Gorica

Jeste li ikad zaželjeli da vaš crtež oživi? Volite crtiće i animirane filmove? Klasični animirani filmovi  nastaju izmjenjivanjem  crteža ili sličica (24 u sekundi).  Na radionici naučit ćete o stop animaciji i izraditi kratki animirani video pomoću aplikacije Stop motion studio. Za radionicu vam je potreban vaš mobitel s fotoaparatom i instalirana aplikacija. Pomoću škara i kolaža te crteža oblikovat ćemo likove te ih oživjeti pomoću brzog izmjenjivanja nepokretnih slika- fotografija, pa na taj način stvoriti kratki animirani film.

Uzrast: 5. –  8. razred

Trajanje: 120 min

2. Biljke u službi zdravlja i ljepote

Više o projektu

Voditeljice: Prof. Lana Šešelj Lučić i prof. Matea Puđak, PKG

Od čarobnih eliksira pa do današnjeg aspirina biljke su oduvijek bile neizostavni suputnik
ljudskog života. Svi znamo da nam biljke fotosintezom stvaraju kisik i hranu, ali znaš li što sve danas čovjek stvara od biljaka? Želiš li naučiti koja je razlika između lijeka i otrova te koja je veza između glavobolje i vrbe, pridruži nam se na radionici! Osim toga, imat ćeš priliku napraviti vlastitu kozmetiku baziranu na prirodnim i biljnim sastojcima i ponijeti je kući!
Cilj je radionice upoznavanje s različitim ulogama koje su biljke i biljni ekstrakti
odigrali kroz ljudsku povijest, te osvještavanje kako sve čovjek danas koristi biljke u svakodnevnom životu i u industriji. Kako se rade balzami za usne, bombice za kupanje i mirisne kreme? Svaki će sudionik napraviti vlastiti balzam i bombicu za kupanje da ju ponese sa sobom. Naglasak ćemo staviti na učenje o korištenju prirodnih materijala i smanjivanju količine otpada iz kućanstva.

Uzrast: 5. – 8. razred

Trajanje: 90 min

SUBOTA 22.1.2022. s početkom u 10h

1. Escape room – računom do izlaza!

Više o projektu

Voditelj: Prof. Vedran Levanić, PKG

Ostali ste zaključani u prostoriji i jedino vas rješavanje matematičkog problema vodi k izlasku? Nema straha! Udružite snage i matematičko znanje te pokažite što znate! Čekaju vas različite sobe prilagođene uzrastu, kojima ćete kročiti hrabrim koracima matematike i mašte.

Cilj radionice je spojiti ugodno s korisnim: vježbati matematiku u zabavnom okruženju, upoznati se s timskim radom u rješavanju zagonetki te osjetiti pobjedu nad zadacima koji stoje između vas i slobode!

Uzrast: 7. – 8. razred

Trajanje: 90 min

SUBOTA 29.1.2022. s početkom u 10h

 

1. Ekosustav to go

Više o projektu

Voditeljice: prof. Matea Puđak i Prof. Lana Šešelj Lučić, PKG

Što je to ekosustav? Možeš li ga staviti u bocu? Ako dođeš na našu radionicu saznat ćeš odgovor na prvo pitanje i uvjeriti se da je odgovor na drugo pitanje DA! Napravit ćeš vlastiti samoodrživi ekosustav, naučiti što ga čini samostalnim i kako u njemu možeš iskoristiti reciklirane materijale, a na kraju radionice ponijet ćeš ga kući za uspomenu! Cilj je radionice upoznavanje s različitim vrstama ekosustava. Kroz igru ćete sami imati priliku vidjeti što se događa ako bilo koji od članova ekosustava iz njega nestane. Pri izradi ekosustava koristit ćemo reciklirane materijale iz kućanstva, te prirodne materijale koje pronađemo u okolišu. Na kraju radionice svatko će izraditi samoodrživi ekosustav. Osim što na ovaj način učimo o održivosti, razvijamo kreativnost kroz dizajn ekosustava prema vlastitoj zamisli.

Uzrast: 5. – 8. razred

Trajanje: 90 min

2. Analogna igraonica

Više o projektu

Voditelj: Tomislav Nazifović, mag.edu., ex PKG, Ericsson

Dosta vam je Monopolya i Čovječe ne ljuti se? Navratite i upoznajte zabavan, kreativan i edukativan svijet društvenih igara I njegovu matematičku podlogu. Koja je vjerojatnost da izvučete lošu kartu? Kada kockica nije kocka? Kakve veze imaju grčka matematika i zmajevi? Saznajte odgovore na ta pitanja, naučite nove igre i složite si “plan B” kad ostanete bez mobitela.

Uzrast: 7. – 8. razred

Trajanje: 90 min

SUBOTA 5.2.2022. s početkom u 10h

1. Arheologija – znanstveni vremeplov 

Više o projektu

Voditelj: Dr. sc. Ivor Janković, Institut za antropologiju

Arheologija je znanost koja prokušava proniknuti u tajne daleke prošlosti. Arheolozi, poput  detektiva, vrijedno sakupljaju i bilježe i najmanje tragove koje su naši drevni preci i prethodnici ostavili za sobom. Nakon istraživanja na terenu, kroz rezultate različitih vrsta znanstvenih analiza mogu ispričati priču o minulim vremenima. Tijekom radionice, obradit će se osnove arheoloških metoda i prakse, kako bilježiti arheološke nalaze tijekom istraživanja te kako pristupiti analizama. Na temelju toga, manji će timovi dobiti određena zaduženja (iskopavanje, bilježenje nalaza, analiza nalaza) te pokušati ispričati priču o nalazištu i nalazima na njemu.

Uzrast: 5. – 8. razred

Trajanje: 90 min

2. Papirnati svijet

Više o projektu

Voditeljica: Irena Topić, mag.art., učiteljica likovne kulture OŠ Tituša Brezovačkog, OŠ Ante Kovačića Marija Gorica

Origami je tradicionalno japansko umijeće izrade različitih ukrasa od papira. Riječ origami sastavljena je od dvije riječi: “ori” = savijati i “kami” = papir. Na radionici ćemo istražiti izradu različitih oblika savijanjem papira, izrađujući po izboru različite oblike poput cvijeća, životinja i uporabnih predmeta (kapa, novčanik, kutija za olovke, torbica, itd.) Upoznat ćemo još jedno japansko umijeće – kirigami. Kirigami je spoj dviju riječi “kiri” – rez i “kami” = papir. Kirigami je varijacija origamija, umijeće rezanja papira kojim stvaramo trodimenzionalne oblike. Izradit ćemo prema izboru sjenilo za lampu, držač olovaka,3D čestitku, kazalište od papira.

Uzrast: 5. – 8. razred

Trajanje: 90 min

SUBOTA 12.2.2022. s početkom u 10h

 

1. Iluzije i osjetila 

Više o projektu

Voditelj: Marko Škevin, ex PKG

Svi smo vidjeli optičke iluzije, mnogi su od nas vidjeli i mađioničarske trikove. Jeste li se ikad zapitali kako to sve funkcionira? Često nam je u životu važan pogled iz druge perspektive jer u mnogim situacijama kad se nađemo „pred zidom“ upravo nam drugačiji kut gledanja postaje jedina opcija. U ovoj radionici zaroniti ćemo u dubinu naših osjetila, vidjeti kako ih se lako može zavarati te naučiti kako to može biti korisno u stvarnosti. Cilj radionice jest suočavanje s izazovima poput mehaničkih i vizualnih zagonetki čije savladavanje nema veze s fizičkom snagom, već s razmišljanjem izvan okvira. Suočit ćemo se s vlastitim ‘malim sivim stanicama’ i saznati koliko odgovora leži u malo mašte i kreativnosti!

Uzrast: 5. – 8. razred

Trajanje: 90 min

2. Izgradi svoj virtualni kutak kroz računalne 3D alate!

Više o projektu

Voditelji: Luka Bekavac mag.ing.arch., Katarina Kazić mag.ing.arch., Antun Stahor mag.ing.arch., arhitektonski ured 9090

Pitaš se kako je izrađen tvoj omiljeni crtić, lampa, automobil, videoigra, stolica…? Zamisli da sve što ti padne na pamet možeš izraditi u virtualnoj stvarnosti! Dizajniraj svoju maštu, započni svoj virtualni svijet, a neka 3D alat postane produžetak tvoje mašte. Cilj radionice je upoznati se s mogućnostima 3D modeliranja I njegovoj primjeni u stvarnom svijetu te omogućavanje prenošenja mašte u virtualnu stvarnost. Na već izrađenu 3D platformu svatko će kreirati svoj zamišljeni kutak koji će na kraju činiti zajednički svijet.

Uzrast: 5. – 8. razred

Trajanje: 120 min

SUBOTA 5.3.2022. s početkom u 10h

 

1. Mini tematski vrtovi

Više o projektu

Voditeljice: Prof. Lana Šešelj Lučići prof. Matea Puđak, PKG

Oduvijek želiš vlastiti vrt, ali živiš u stanu i za njega nemaš mjesta? Ili možda živiš u kući,
ali nemaš pravo glasa kad je u pitanju uređivanje okućnice? Pridruži nam se i pusti mašti na volju! Izradi svoj mini vrt iz mašte – zen vrt, začinski, mediteranski – kakav ti god srce poželi! Usput ćeš naučiti nešto o biljkama, održivosti i prirodnim materijalima. Cilj je radionice poučavanje o održivosti kroz upotrebu prirodnih materijala i uzgoj biljaka. Osim toga, imat ćete priliku naučiti nešto o različitim vrstama biljaka koje odaberete za izradu svog mini vrta. Naučit ćete zašto se neke biljke sade zajedno i kako si međusobno pomažu u rastu i razvoju. Kroz radionicu imat ćete priliku razvijati motoričke vještine, kreativnost i maštu. Na kraju radionice, svatko će kući ponijeti vlastiti mini vrt.

Uzrast: 5. – 8. razred

Trajanje: 90 min

2. Sam svoj kalkulator – vedska matematika kao spas!

Više o projektu

Voditelj: Prof. Vedran Levanić, PKG

Iako danas ne možemo zamisliti vlastiti život bez kalkulatora, nekoć oni nisu postojali i nitko oko toga nije gubio glavu. Radionica će vam otkriti Vede, drevni matematički sustav računanja koji nam može pomoći da bez kalkulatora množimo, dijelimo, zbrajamo i oduzimamo puno brže od standardnih postupaka. Naučit ćete brze trikove računanja, a u svega nekoliko vještih poteza olovkom, matematički računi pretvaraju se u zabavne igre kombinatorike koje je lako svladati!
Dođite i naučite brže trikove računanja!

Uzrast: 5. – 8. razred

Trajanje: 90 min

SUBOTA 12.3.2022. s početkom u 10h

 

1. Oblikuj vlastitim rukama

Više o projektu

Voditeljica: Irena Topić, mag.art., učiteljica likovne kulture OŠ Tituša Brezovačkog, OŠ Ante Kovačića Marija Gorica

Otkrijte svoje kreativne sposobnosti stvaranja u glini. Glina je material iz kojeg se stoljećima izrađuju uporabni ali i ukrasni predmeti i skulpture. Na ovoj radionici naučit ćemo osnovne tehnike oblikovanja glinom i uživati u stvaranju vlastitim rukama , te izraditi željene predmete (šalica, tanjurić, zdjelica za kekse, držač zao lovke, vaza, ukrasne figurice itd.) Veselim se zajedničkom druženju!

Uzrast: 5. – 8. razred

Trajanje: 120 min

2. Mali fizičari: od tajni svemira do istraživanja Zemlje 

Više o projektu

Voditelj: Dr. sc. Dalibor Paar, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Fizika je istraživanje prirode. Svi volimo raditi pokuse, istraživati neobične pojave, otkrivati zašto se nešto događa. U ovoj radionici upoznat ćemo se s nevidljivim silama koje oblikuju svijet u kome živimo. Prisjetit ćemo se jednog od najvećih znanstvenika u povijesti, Ruđera Boškovića, i njegovih ideja koje su tijekom 20. i 21. stoljeća rezultirale velikim otkrićima i tehnologijama kao što su moćna računala i laseri.

Uzrast: 5. – 8. razred

Trajanje: 90 min

Za prijave na radionice kliknite OVDJE

Komentari su isključeni